Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimarts, 23 de desembre del 2014

Donar el pas (Dia de Nadal)

           Avui, dia de Nadal, és un bon moment per a donar el pas que pot transformar la nostra vida. Alguns ho han fet al llarg dels temps i n’han sortit feliçment beneficiats. En aquell temps el poble d’Israel s’havia allunyat a poc a poc del Déu de l’Aliança, del compliment de la llei i de la pràctica del bé. Llavors, exiliats a Assíria, discriminats, mal tractats i enmig d’una solitud asfixiant, cauen en el compte de la seva infidelitat. Aquella, doncs, era l’hora de Déu per acollir-los i rescatar-los de l’esclavitud, cosa que féu per mitjà d’Isaies quan profetitzà: <<Digueu a la ciutat de Sió: “El teu salvador ja és aquí>>.           
            Semblantment, els pastors,  homes rudes i despreocupats, devien viure lluny del compliment de la llei i del mateix Déu, quan l’àngel del Senyor << Se'ls aparegué i els va dir: (...) Avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor>>. Ells varen donar el pas: <<Arribem-nos a Bet-Lèhem a veure això que ha passat. (...) Hi anaren doncs, tot seguit, i trobaren Maria i Josep, amb el nen a la menjadora. (...) Desprès els pastors se’n tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit>>. Ja  no eren els mateixos: s’havien omplert d’amor i havia nascut en  ells l’esperança.
            I  nosaltres ¿per què  no donem el pas? Nosaltres, que estem marcats per la infidelitat al Senyor i al seu missatge. Nosaltres que patim una crisi galopant: econòmica, social, de seguretat, de valors, d’identitat personal. Nosaltres que hem escoltat els fets de Bet-Lèhem i hem estat formats en aquesta fe, només cal que donem el pas, que, com els pastors, anem a trobar el diví Infant amb cor penedit, obert a la salvació que ell  ens porta, i curull de joiosa esperança. 
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada