Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dissabte, 27 de maig del 2017

38.La veu del silenci

      No és impossible, però sí infreqüent, conèixer persones que, fugint de l’enrenou i de la fressa del seu medi acostumat, es vesteixen informals i  fan camí cap a un lloc solitari, amb un sol objectiu: cercar l’aïllament i, en ell, el silenci. Tips de sorolls, volen escoltar el silenci, perquè el silenci té la seva veu, una veu per posar en contacte íntim l’oient amb els secrets més pregons de la realitat objectiva.
      La veu del silenci prové del cor de tots els éssers, i el seu secret és la veritat objectiva, natural; la veritat mateixa dels éssers en llur propi existir i en la relació mútua entre ells: la veritat global de l’univers. Una experiència de silenci fa prendre contacte, primer de tot, amb la realitat autèntica del propi ser: el fet d’existir i la forma concreta  en què hom existeix. El silenci ens permet d’escoltar el batec del cor, les pulsacions de la sang i el ritme respiratori. En segon lloc, la veu del silenci fa perceptible la presència nua, sense qualificatius, de tot allò que ens envolta, en la seva realitat primària, en el fet d’existir, i desperta un sentiment de pertinença mútua: ens obre a la descoberta de la unitat essencial.
      Sembla evident, per aconseguir escoltar el silenci, la necessitat de fer callar el rebombori de la imaginació i el desfici de la ment. Quan a la imaginació, fàcilment es compren pel aldarull interior que impedeix del tot sintonitzar amb la veu del silenci. No és menor obstacle el neguit de la raó, que vol saber causes i efectes, sentit de les relacions, beneficis o perjudicis i el per què del que existeix i d’allò que passa. Així, doncs, sense parar el moviment de la ment i de la imaginació, no és possible escoltar la veu del silenci.
      En canvi, si ho aconseguim, encara que sigui per breus moments, el silenci ens obrirà el llibre de la saviesa i, com en una revelació, comprendrem la unitat essencial entre totes les creatures, i de tot el cosmos amb el seu Principi absolut  i etern. No sabrem escriure tesis ni fer discursos sobre Déu, però tindrem la intuïció del sentit global, del nostre propi i de la convergència còsmica de tot i de tots envers Déu; al temps que se’ns obriran els ulls sobre com ens hem de viure i quin ha de ser el nostre capteniment moral.
      Vivim en un mal moment. La ciència,  la tècnica i el brugit insuportable del nostre món, són el soroll més eixordador que mai no ha patit la humanitat. Fins al punt d’impedir l’accés al silenci i, per tant, a la saviesa. Almenys per a la immensa majoria.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada