Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 8 de febrer del 2016

Autenticitat ( durant l’any – 8)

           La paraula, l’expressió no verbal, la posa, no ens diuen ben bé qui és una persona en la seva realitat interna. Per arribar a copsar l’autenticitat d’algú, fins i tot la nostra pròpia, ens caldria poder arribar a la simplicitat del cor, al lloc on concorden les seves expressions externes, el seu pensament més íntim i els seus actes. El llibre de Jesús, fill de Sira diu: <<L’obra del terrisser ha de superar la prova del forn (...). Així, quan l’home doni comptes, es veurà què tenia al cor (...) No facis l’elogi de ningú fins que no hagi estat examinat>>.
            L’autenticitat va per dintre, és quelcom constitutiu d’un mateix. És per això que ens ha d’importar, abans que res, la nostra autenticitat: << Treu-te primer la  biga del teu ull, i llavors t’hi veuràs per poder treure l’estella de l’ull del teu germà>>. En jutjar-nos a nosaltres mateixos, sovint ens confonem, posant tota l’atenció a les manifestacions externes, sense arribar del tot a preguntar-nos qui som de veritat. Llavors, la fullaraca de les nostres exterioritzacions ens impedeixen conèixer seriosament si som o no l’home bo, i no solament algú que fa coses bones.
            Perquè les coses bones que fem no passen d’ésser un símptoma del que realment som: <<L’home bo, del tresor de bondat que guarda en el cor, en treu fora la bondat; però l’home dolent, del seu tresor de maldat, en treu el mal (...) Perquè la seva boca parla d’allò que es desborda del seu cor>>. La bondat, la justícia habita  dins de l’home i produeix els seus fruits: <<Els justos creixeran com les palmeres (...) encara donaran fruit a la bellesa, continuaran plens d’ufana i de vigor>>. 
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada