Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 21 de desembre del 2015

La nit ( Nit de Nadal)

           La  nit. La nit de la societat, que ha implantat la cultura de  la  mort: <<El poble que avançava a les fosques>>. La nit de les consciències que han foragitat el concepte de pecat, a qui tot els està bé i pretenen justificar les barbaritats més cruels. La nit de les ments que s’han buidat de la llum de la fe. La nit de la cobdícia que n’ha  enfonsat molts al pou de la corrupció i el lladronici. La nit dels cors que fa  que alguns confonguin l’amor  amb la cobejança dels sentits. La nit de la voluntat amb la qual molts volen tapiar la veritat per donar pas a les pròpies fantasies i al error.
            Per obra de Déu s’esvaeix la tenebra i s’obre pas a la llum:<<El poble que avançava a les fosques ha vist una gran llum, una llum resplendeix per  als qui viuen al país tenebrós (...)Ens ha nascut un noi, ens ha estat donat un fill>>. Aquell Noi, aquell Fill, una vegada adult, va dir: << Jo sóc la llum del món>>. El salmista diu: <<El cel se n’alegra, la terra hi fa festa>> I sant Pau: <<S’ha revelat l’amor de Déu, que vol salvar tots els  homes, i ens ensenya a abandonar la impietat i els designis mundans>>.

            La vida humana es pot reconduir, perquè el qui ha vingut  <<Tenia en ell la Vida, i la Vida era la llum dels homes. La llum resplendeix en la foscor, però la foscor no ha pogut ofegar-la>>. Només cal el reconeixement i l’acollida del qui ve: <<Però a tots els qui l’han rebut, als qui creuen en el seu  nom, els concedeix poder ser fill de Déu>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada