Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 17 de novembre del 2014

Divina reialesa ( Durant l’any -34.- Jesucrist Rei)

           Algú pot accedir a la reialesa per herència o també per conquesta d’un regne. En el cas de Jesucrist Rei, convergeixen ambdues causes. La primera: <<Ja eres príncep el dia que vas néixer. (...) Des del principi jo t’he engendrat>>. Així, doncs, Jesucrist rep per herència el Regne de Déu. En segon lloc, Jesucrist es constituït Rei per conquesta, en la seva lluita contra el regne del mal: <<L’Anyell que ha estat immolat és digne de rebre tot poder, riquesa, saviesa, força i honor. Que li sigui donada la glòria i el poder pels segles dels segles>>.
            El Regne de Jesús no és d’aquest món, però s’engendra i es gesta en aquest món: <<Jo mateix buscaré les meves ovelles i en faré el recompte. (...) Jo mateix faré pasturar les meves ovelles, i jo mateix les duré a reposar, diu l’oracle del Senyor Déu>>.Amb això Jesús ens diu que ell és un Rei servidor dels seus súbdits, un rei amb dedicació plena, un rei pastor; que ell és el fundador d’un nou Regne, fins aleshores desconegut a la terra: <<Regne de veritat i de vida, Regne de santedat i de gràcia, Regne de justícia d’amor  i de pau>>.
            La justícia del seu regnat es farà evident al final del recorregut: <<El Senyor Déu us diu això: “Judicaré entre l’un i l’altre, moltons i cabrits>>. Ho trobem més escenificat a l’Evangeli de Mateu: <<Quan el Fill de l’home vindrà amb el seu poder, (...) s’asseurà al seu tron gloriós i es  reuniran d’avant d’ell tots els pobles>>.  Serà el moment de dictar sentència. A uns: <<Veniu (...) preneu possessió del Regne. (...) Tot allò que fèieu a cadascun d’aquests germans meus, per petit que fos, m’ho fèieu a mi>>. A uns altres els dirà: <<Lluny de mi maleïts. (...) To allò que deixàveu de fer a cadascun d’aquests, per petit que fos, m’ho negàveu a mi. (...) A la fi, (...) com a coronament de tot, posarà el Regne en mans de Déu, el Pare (...) Així Déu serà tot en tots>>. 

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada