Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 8 de febrer del 2016

Felicitat ( durant l’any – 6)

           És un dret irrenunciable. I una necessitat humana. És un estat que no s’assoleix de cop, sinó progressivament, a mesura que hom va avançant pel camí que hi porta. Diu Jeremies: <<Beneït l’home que es refia de l’ajut del Senyor>>. Perquè  hi ha camins equivocats que acaben justament en l’estat contrari d’aquell que hom es proposava. Llegim al mateix Jeremies: <<Maleït l’home que es refia de l’ajut humà, que busca un home per fer-ne el seu braç dret, mentre el seu cor s’allunya del Senyor>>.
            El qui cerca la felicitat s’ha de fixar un horitzó llunyà i transcendent. Això diu Sant Pau: <<Si l’esperança que tenim posada en Crist no va més enllà d’aquesta vida, som els qui fem més llàstima de tots els homes>>. És del tot convenient evitar el desfici per una felicitat immediata, i aprendre a gaudir del petit tast de felicitat constant que ens dóna el pelegrinatge diari cap al terme. A mesura que el mateix pelegrinatge ens purifica, el tast de felicitat de que ja gaudim es torna cada cop més durador, més intens i més pur.

            Com que la felicitat rau en l’assumpció del valors segurs i profunds, entenem fàcilment  que, com més ens buidem de farcells i càrregues inútils, més disponibles ens trobem per descobrir les riqueses vertaderes i, adherint-nos a elles, ampliar l’horitzó d’una felicitat no somniada encara: <<Feliços els pobres: el Regne de Déu és per a vosaltres. Feliços els qui ara passeu fam: vindrà el dia que sereu saciats. Feliços els qui ara ploreu: vindrà el dia que riureu>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada