Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 3 de febrer del 2014

Els altres (durant l’any – 5)

           Pot passar (hi ha el risc) que ens tanquem en nosaltres mateixos o que ens posem el primer de la llista. De vegades trobem que som el nostre únic motiu d’interès: la meva salut, els meus estudis, els meus negocis, el meu benestar, la meva terra, el meu club de futbol, la meva fe, la meva virtut. ¿I els altres? Ah, no hi havia pensat! Quan, de fet, la nostra sort o dissort van estretament lligades a les dels altres, siguin propers o sigui la comunitat sencera. Pitjor encara seria intentar fer caure els altres per treure’ls de fer-nos nosa o senyalar-los pejorativament amb el dit.
            La nostra plenitud rau en la plenitud de tots. O tots o ningú. <<Si dones el teu pa als qui passen gana i satisfàs la  fam dels indigents, s’omplirà de llum la teva foscor, i el teu capvespre serà clar com el dia. (...) Llavors esclatarà en la teva vida una llum com la del matí, i es tancaran a l’instant les teves ferides>>. Compartir els béns corporals és el nostre deure i la voluntat de Déu.
             Però hi ha uns altres béns: els espirituals, que també hem de compartir. Ésser llum per als altres, amb la nostra vida lluminosa, és un repte fabulós. Com també donar gust a altres vides amb una vida saborosa de veritat i de bé, serà per a nosaltres un programa esplèndid. <<Vosaltres sou la sal de la terra. (...) Vosaltres sou la llum del món>>
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada