Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 7 d’abril del 2014

Versatilitat de l’home ( D. de Rams)

           Si busquem un fet modèlic de com n’és d’inestable i capritxosa la naturalesa humana, el trobarem en aquells esdeveniments narrats als Evangelis, que l’església commemora avui: <<Molta gent entapissava el camí amb els seus mantells, altres tallaven branques dels arbres per encatifar la terra, i la gent que anava al davant i la que el seguia cridava: “ Hosanna al Fill de David. Beneït el qui ve en nom del Senyor. Hosanna a dalt del cel”.
         Unes quaranta vuit hores més tard, la mateixa gent i molts d’altres que es reuniren davant del Governador romà, quan ell preguntà a la multitud a qui volien que els indultés, respongueren a l ‘una: “ Bar-Abàs”.  En insistir ell: “I de Jesús, tingut per Messies, ¿que n’he de fer?, li respongueren: “Que el crucifiquin”.
La multitud no té ànima i és infinitament mal·leable. En té prou amb la paraula amable d’uns líders interessadament perversos i d’alguna petita promesa afalagadora, com el que llegim a l’Evangeli: <<Els grans sacerdots i els notables havien convençut la gent que demanessin l’indult de Bar-Abàs i la mort de Jesús>>.
            Res de nou en el nostre temps, quan alguns polítics s’aprofiten de les febleses de molta gent, de les seves fòbies o preferències, per aconseguir llurs vots, tot convertint la democràcia en una compra venda de voluntats. El  món dels negocis és, sovint, un altre mercat on  no es ven la veritat i el bé del producte i el benestar del consumidor, sinó l’interès crematístic del venedor.
            I ¿que direm de les ideologies que enverinen la mentalitat del poble ras, indefens?
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada