Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 17 de març del 2014

La set (Quaresma -3)

           La set pot ser una necessitat física: El poble hebreu es queixava a Moisès: << ¿Vols matar-nos de set amb els nostres fills i el nostre bestiar?>>. Déu mateix ha proveït, amb abundància d’aigua la terra, per aquesta necessitat. Diu Déu a Moisès: <<Tu dona un cop a la roca i en sortirà aigua, i tot el poble podrà beure>>. Tot allò de que disposem com menjar o beguda per al nostre cos ho ha preparat Déu amb amor infinit.
           Per la set entenem també la necessitat moral o espiritual: Diu Jesús a la dona samaritana: <<Si sabessis què vol donar-te Déu i qui és el qui et demana que li donis aigua, ets tu qui li hauries demanat aigua viva, i ell te l’hauria donada>>. Fins ara, la dona no sabia que tingués set de res espiritual. Jesús li diu:<<El qui begui (de  l’aigua) que jo li donaré, mai més no tindrà set>>. La dona comença a entendre i diu: <<Senyor, doneu-me sempre aigua d’aquesta>>.

            Ara  Jesús convida la dona a acceptar el do: <<Els bons adoradors adoren el Pare en esperit i en veritat. (...) Per això els qui l’adoren  ho han de fer en esperit i en veritat>>.La dona confessa que creu en el Messies que ha de venir, i ell li respon: <<El Messies sóc jo, que parlo amb tu>>. La dona ja ha begut de  l’aigua viva, i va corrents a comunicar-ho al seu veïnat. ¿Serà possible que, avui, tanta gent assedegada de coses, i  àrida espiritualment com un ermot,  pel vendaval furiós de les passions,  no desitgi l’aigua viva que brolla fins a la vida eterna?

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada