Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 1 de desembre del 2014

Una ruta en el desert (Advent – 2 )

           Llegim a Isaies: <<Obriu en el desert una ruta al Senyor, aplaneu en l’estepa un camí per al nostre Déu>>. Sí, perquè al desert no hi ha ruta per a ningú, i a  l’estepa –tot a l’ample- tampoc hi ha camí. El desert i l’estepa, per a Déu, és el nostre món. Ací hi ha ruta i camí per a moltes ideologies estèrils, que no condueixen enlloc més que a la frustració de l’home actual, però són escassos i quasi invisibles els camins i les rutes per a Déu, perquè l’alè de Déu arribi a tots. El  nostre món necessita urgentment l’arribada del missatger que anuncia la Bona Nova: <<Digues a les viles de Judà: “Aquí teniu el vostre Déu. El Senyor arriba amb poder (...) Vetlla com un pastor pel ramat, l’aplega amb el seu braç. (...) Llavors apareixerà la glòria del Senyor i la veurà tothom alhora>>.
            Aquest fenomen s’esdevingué històricament amb la vinguda del Messies, però les cruïlles de tants camins torçuts i la cridòria de llurs promotors han destarotat la gent, que ja  no és capaç d’escoltar la profecia: <<Jo envio davant teu el meu missatger perquè prepari el camí. (...)Obriu una ruta al Senyor>>. Ara passa a l’inrevés del que passà quan Joan Baptista preparava el camí per al Senyor: <<Anaven a trobar-lo de tot arreu de Judea, amb tota la gent de Jerusalem. (...) Confessaven els seus pecats i es feien batejar per ell.  Joan els deia: “Després de  mi ve el qui és més poderós que jo>>.

            ¿Com es farà realitat ara aquella dita de Sant Pere: << No vol que ningú es perdi, sinó que tothom arribi a convertir-se? L’Esperit Sant treballa silenciosament entre  nosaltres, i molts es deixen conduir per ell, també silenciosament, i es conten entre els qui segueixen la recomanació de Sant Pere, quan  diu: <<Penseu com heu de viure, amb quina santedat i amb quina pietat us heu de comportar. (...) Estimats, mentre espereu això, mireu que ell us trobi en pau, immaculats i irreprensibles>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada