Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dissabte, 4 de febrer del 2017

14. Silenci

           Parlem d’un silenci viu, actiu i expectant. Gràcies a ell podem entrar al nucli més íntim de nosaltres mateixos i trobar-nos allí, secretament, amb l’Altre. És un silenci expectant i receptor, que ens permet viure l’esperança teologal de poder percebre i gustar allò que ja posseïm en la foscor de la fe.
            Passa com quan algú està quiet i reté l’alè per poder sentir els passos de la persona estimada a qui espera i que ja s’acosta. Es tracta no pas de pensar minuciosament en la grandesa i les virtuts d’aquell a qui esperem, sinó d’estimar-lo per una decisió lliure de la voluntat, a causa de la fascinació de la presència anunciada.
            Tot passa sota la llum tenebrosa de la fe que ens guia vers l’única intenció de deixar-se trobar i conduir, puix que tenim assumit que, per a trobar-nos amb Déu, el raonament, en la situació suposada, és un greu destorb, i que l’abandó en l’amor resta com el sol camí possible d’apropament.
            Entrar en el silenci actiu davant Déu és com arrecerar-se al sol, quan hom necessita escalfor: és estar-se quiet, ocupat només en deixar-se acaronar per l’escalf. És un silenci semblant a l’actitud de la terra resseca, quan comença a caure la pluja suau i amorosa que l’assaona.
            Podríem estar així en silenci, sense demanar res, sense pensar en res. Només estar... Exercitar la sola fe amb un acte simplicíssim d’acceptació d’allò que no veiem ni entenem. Sabem que aquella fe conté un tresor, però no sabem com és. Sabem que la nostra fe és l’acceptació voluntària de Déu, que conté Déu. Tot i això no sabem com és Ell.
            El nostre coneixement de Déu es limita  a entendre’l com el BE, com el BE ABSOLUT, com la FONT de tot altre bé. D’aquest coneixement sorgeix la resposta: un fervent impuls vers el BE per a nosaltres i per a tota la creació.

És l’impuls de l’amor, fascinat el cor per l’atracció irresistible del BE TOTAL.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada