Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 4 d’abril del 2016

Més enllà ( Temps pasqual -3 )

           L’home sempre ha topat amb els seus límits. Arriba un moment en el qual s’han esgotat les seves capacitats i  no pot anar més enllà. És, potser per això, que porta inscrit en la seva naturalesa la necessitat de traspassar aquells límits i cercar, fora del temps present, un  món sense límits on puguin realitzar-se les seves aspiracions de felicitat infinita.
            És allò que ens va venir a proposar Jesús: trencar els murs que ens encaixonen en aquest món i fer un salt cap a l’òrbita de Déu. Ho llegim al salm 29: <<Senyor, m’heu arrencat de la terra dels morts, quan ja m’hi enfonsava, m’heu tornat a la vida>>. El llibre de l’Apocalipsi ens invita a mirar, amb l’apòstol Joan, aquell món del més enllà: <<Tot mirant la visió, vaig sentir la veu d’una multitud d’angles que rodejaven el tron de Déu, junt amb els vivents i els ancians. Eren milers i miríades de miríades (que cridaven) :”Al qui seu a tron i a l’Anyell sigui donada la lloança, la glòria i el poder pels segles dels segles>>.

            Després de la resurrecció, els apòstols començaren d’anunciar a tothom aquell món nou que els havia descobert Jesús, i els qui vivien tancats en el món limitat present els perseguiren aferrissadament:. Els feren comparèixer i els digueren: <<Us vam prohibir d’ensenyar res en el nom de  Jesús, però vosaltres heu omplert Jerusalem de les vostres doctrines. (...) Pere i  els apòstols contestaren: “ Obeir Déu és primer que obeir els homes. El Déu dels nostres pares ressuscità Jesús, que vosaltres havíeu mort penjant-lo en un patíbul>>. Des d’aleshores la lluita sense treva, entre els miops que es tanquen en el món estret i limitat en que vivim, i els que han arribat a la saviesa d’una esperança sense límits, no s’ha aturat mai. En som testimonis. Ara, una cultura explícita de laïcisme radical intenta ofegar en el poble tota aspiració espiritual i transcendent. Ho tenim clar, però: Obeir Déu és primer que obeir els homes.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada