Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 25 d’agost del 2014

Contradicció ( Durant l’any -22 )

           Sovint patim els efectes d’una vital contradicció. En uns moments experimentem una forta atracció cap al bé i la veritat, ens agrada la virtut, sentim admiració per les persones virtuoses i voldríem sincerament imitar-les. Potser, fins i tot, s’accelera el nostre instint religiós i ens sembla estar més a prop de Déu, amb infinites ganes d’ésser-li fidels; quan, de cop, ens sobta el temor de les conseqüències: la fidelitat a Déu, a la veritat i al bé demanen un esforç constant, una renúncia a costums arrelats i una generositat a tota prova. A més, ens marquen davant l’opinió i l’estimació dels altres.
            Semblantment al cas del profeta Jeremies: <<M’heu afalagat, Senyor, i m’he deixat seduir, us heu apoderat de mi i m’heu dominat, però ara passen el dia divertint-se a costa meva, tothom es riu de mi. (...) Estic rendit de tant aguantar, ja no puc més>>. Per tal de superar aquesta situació, a Jeremies i a nosaltres,    ens caldrà l’acció de la gràcia de Déu, que el profeta experimenta d’aquesta manera: <<Llavors sentia en el meu cor un foc que cremava, sentia un incendi dintre els meus ossos>>.
           En el cas semblant de Jesús, la seva fidelitat no trontolla, però Pere representa el paper del que ens passa a nosaltres: <<Jesús començà a deixar entendre que havia de patir molt de part dels notables, dels grans sacerdots i dels mestres de la llei, i que havia de ser  mort i de ressuscitar el tercer dia. Pere, pensant fent-li un favor, es posà a renyar-lo: “De cap manera, Senyor, a vós això no us pot passar”. Però Jesús es girà i li digué: “ fuig d’aquí, Satanàs. Em vols fer caure, perquè no penses com Déu, sinó com els homes>>. En aquest cas s‘hi juga la redempció dels homes, en el nostre la pròpia vida vertadera: <<Qui vulgui salvar la seva vida (la seva comoditat) la perdrà, però el qui la perdi per mi, la retrobarà>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada