Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimecres, 3 d’agost del 2016

Estar a punt ( Durant l’any – 19 )

             El simbolisme més emprat dintre de la Història de la salvació, per tal de motivar-nos a estar a punt, és el de la nit: Sortida d’Egipte, Nadal, somnis de S. Josep, Sant Sopar i primeres hores de la Passió, nit de Pasqua. Potser perquè és una hora intempestiva, quan més desorientats ens podem sentir, o més indefensos ens trobem. Tal vegada perquè és l’hora quan els nostres somnis d’alliberament i de felicitat són més freqüents i agosarats.
            <<Aquella nit de la sortida d’Egipte, havia estat anunciada per endavant als nostres pares, perquè se sentissin encoratjats en veure acomplerts els juraments en què havien cregut>>. Aquella famosa nit tingué lloc, amb un esforç titànic del poble hebreu, al començament d’una llibertat definitiva. El seu alliberament espiritual s’acomplí en aquell mateix moment. L’alliberament històric seria per a la futura generació: <<Tots aquests moriren en la fe, sense posseir allò que Déu els prometia, sinó contemplant-ho de lluny i saludant-ho>>.
            Les sagrades nits de la Nova Aliança són més immediatament eficaces, com la de Nadal i la de Pasqua, perquè donen sentit al seu propòsit al mateix temps que es produeixen, doncs que la salvació que Jesús ens porta es pot fer realitat en nosaltres, des de la mateixa nit en que van tenir lloc. Jesús, però, ens exhorta a tenir la nostra pròpia nit en la fe: <<Estigueu a punt, amb el cos cenyit i els llums encesos. (...) Estigueu a punt també vosaltres, que el Fill de l’Home vindrà a l’hora menys pensada. (...) Feliços si els trobava vetllant, ni que vingués a mitja nit o a la matinada>>.
Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada