Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

diumenge, 15 de febrer del 2015

Rehabilitació (Durant l’any – 7)

           Les nostres instàncies judicials i penitenciaries prou es proposen, com alternativa òptima, la rehabilitació dels delinqüents encara que la consideren com a poc probable o gairebé impossible, en la majoria dels casos. De fet, la pràctica ve a donar-los la raó. Passa com si la iniquitat estigmatizés la persona culpable per sempre més, i ella quedés atrapada en l’òrbita del mal que un dia va cometre, i visqués presonera del passat. La justícia humana és incapaç d’obrir camins al desert i de fer-lo florir. La societat no acaba tampoc d’oblidar l’estat culpable del condemnat. La nostra condició humana amb prou feines ens permet poder arribar a sentir misericòrdia i a oferir el perdó; a oblidar el passat delictiu i restablir la confiança.
            És Déu tot sol qui pot i vol exercir magnànimament el rol de la misericòrdia, del perdó total i de l’oblit absolut dels delictes passats. Escoltem Isaies: <<Sóc jo qui esborro les teves faltes per amor de mi mateix, i no em recordaré mai més dels teus pecats>>. És ell tot sol també qui pot rehabilitar perfectament i conduir el qui era culpable a una situació millor encara que la d’abans. El mateix Isaies diu: <<Estic a punt de fer una cosa nova que ja comença a néixer, ¿no us n’adoneu? Pel desert faré que hi passi un camí, que corrin rius per la solitud>>.

            Jesús confirma esplèndidament aquesta obra de rehabilitació divina. Quan li porten un paralític, després d’aixecar el terrat  al seu davant, ell li diu: <<Fill, els teus pecats et queden perdonats>>. El malalt cercava la guarició del seu cos, però a Jesús això li semblà poc. Calia, abans, guarir el seu esperit perquè volia fer d’ell un home nou, sense tara ni culpa. Per això, fou després que li digué: “Aixeca’t, carrega’t la llitera i ves-te’n a casa”. Ell s’aixecà immediatament, es carregà la llitera i se n’anà en presència de tothom>>. En vistes de tot això, ¿on cercarem  nosaltres la  nostra rehabilitació total i la nostra novetat vital?

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada