Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 28 de desembre del 2015

Nascut d’una dona (Sta. Maria)

           <<Quan el temps arribà a la seva plenitud, Déu envià el seu Fill, nascut d’una dona (...) perquè obtinguéssim la condició de fills>>. Veus ací una manera radical d’integrar-se en la condició humana: res d’una aparició celestial com si fos un àngel o la reincarnació d’un profeta. Nascut d’una dona, com tots els humans. I li posaren un  nom, - Jesús- com a tots els nens. I el consagraren  a Déu, com a tots els primogènits hebreus.
            <<Totes les generacions em diran benaurada, perquè el Senyor ha fet en mi meravelles>>. Totes les generacions ho han complert. Perquè les meravelles foren realment grans: el Senyor va girar cap a ella la seva mirada i l’elegí. Li donà l’opció d’adherir-se lliurement i voluntària al projecte de renovació (recreació) de la humanitat. Ella se hi avingué i dinà el seu consentiment amb generositat i amor a la voluntat de Déu, expressada per paraules de l’àngel.

            Ella va donar al Fill de Déu la maternitat humana, li obrí una llar, li proporcionà el creixement biològic, la seva dimensió humana i la formació intel·lectual i espiritual, comuna a tots els nens hebreus. Després acceptà  la vocació  de Messies del seu  fill i assumí la condició de víctima del seu Fill, així com el ministeri de la seva predicació, que tenia per objecte revelar la paternitat universal de Déu i la condició de fills que era oferta a tots el homes, juntament amb el perdó dels pecats. Per totes aquestes raons Maria és la més beneïda entre totes les dones i la mare espiritual i protectora de tota la humanitat.  Santa Maria, Mare de Déu, pregueu per nosaltres.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada