Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 25 de juliol del 2016

Viure en contradicció ( Durant l’any – 18 )

              És veritablement un enigma el que li passa a l’home; no a l’home en abstracte: a nosaltres mateixos. ¿No és això el que ens passa quan, sabent que els béns materials són caducs, que no els podem mantenir més enllà de la mort o que no en podrem gosar si vivim en malaltia i, amb tot, els desitgem i els cerquem amb un afany invencible? En altres paraules: ¿ Com és que vivim en contradicció palesa amb el que pensem?
            Ell llibre de l’Eclesiàstic ens avisa: <<Després que l’home s’ha esforçat amb coneixement, traça i eficàcia, ho ha de deixar tot a un altre que no s’hi ha esforçat per res. (...) De fet, ¿Què en treu l’home de tot l’esforç i de tot el neguit amb que treballa sota el sol? >>. ¿No li hauria valgut més acontentar-se amb allò necessari i fruir de la vida, donant temps al seu esperit per esplaiar-se en la bellesa i el bé, en l’amor a l’altre i en el servei desinteressat? ¿No hauria estat més reconfortant compartir allò que li sobra, en comptes d’amuntegar-ho amb cobdícia irresponsable per a qui sap qui i per a quines finalitats?

            Jesús, que ens vol lliures de tots i de tots, ens dóna  la recomanació  més sensata i més favorable a la nostra pau interior i, per tant, a la nostra felicitat: <<Vigileu!  Guardeu-vos de tota ambició de posseir riqueses, perquè ni que algú tingués diners de sobres, els seus béns no li podrien assegurar la vida>>. La vida temporal i menys encara la vida eterna.. Val més que escoltem també S. Pau quan diu: <<Cerqueu allò  què és de dalt on hi  ha el Crist, assegut a la dreta de Déu; estimeu allò que és de dalt, no allò que és de la terra>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada