Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dilluns, 23 de desembre del 2013

L’esperat ( Nit. De Nadal)

         Mai  cap altre naixement no ha estat tan esperat, ni tan anunciat. Anunciat al Gènesi i als profetes, insistentment; fet pregària i sospir en els salms. Esperat pel poble hebreu des dels patriarques fins als nostres dies. En temps de deportacions, de guerres i calamitats, l’espera s’esdevenia urgent i vital, perquè el poble sabia que Déu l’enviaria a <<trossejar el jou que li pesava, la barra que duia a l’espatlla i l’agulló que l’arriava>>.
Aquella nit, a Betlem, els qui estaven més a prop, reberen el gran anunci: <<Avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor>>.Era la resposta a l’espera constant de molts segles. Els pastors <<hi anaren, doncs, tot seguit, i trobaren Maria i Josep amb el nen a la menjadora>>. La llur alegria immensa fou primícia del goig universal per l’arribada del Salvador, perquè, en ell,  << s’ha revelat l’amor de Déu, que vol salvar tots els homes, (...) per rescatar-nos de l’esclavatge de les culpes, deixar-nos nets i fer de nosaltres un poble ben seu, apassionat per fer el bé>>.
El nostre món espera  més aviat solucions humanes als seus mals. Confia en el poder, la força, la diplomàcia, la ciència. Espera només un benestar material. Ha perdut la noció de culpa i confon els remordiments amb depressions i altres malalties psíquiques. No espera cap novetat, com fora, el naixement d’un salvador, o l’alenada d’una nova era, d’una visió, on l’esperit tornés a prevaler sobre la matèria. ¿Tindrà encara  salvació espiritual l’home del segle XXI?


Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada