Presentació

Presentacio
Mossèn Enric Prat presenta unes noves Homilies, totalment diferents de les ja conegudes (www.bisbaturgell.org - homilies dominicals). Són diferents en el contingut, en l’estil i en l’extensió. Cada Homilia conté una sola idea, l’expressada en el títol. La breu argumentació es basa gairebé únicament en els textos litúrgics del dia. Creiem que aquestes homilies poden servir perquè cada interessat pugui preparar la seva pròpia; o com a guió d’un comentari més espontani. La millor utilització, però, la trobarà cada puntual usuari. Possiblement, altres persones, a més dels predicadors, trobaran en aquests escrits l’ocasió d’aprofundir en el sentit pregon de la Paraula de Déu en la litúrgia, i de gaudir del consol espiritual que ens ofereix Sigui tot a lloança de Déu i a benefici espiritual i humà d’aquells que en vulguin fer ús. Moltes gràcies.
Acabada la publicació en aquest BLOG de les NOVES HOMLIES, m’atreveixo a proposar als amables usuaris una nova: Etiqueta: EL RACONET DE LA MISTICA. La mística, no en el seu vessant de fets extraordinaris, com l’èxtasi, la levitació, les locucions o les visions, sinó com alternativa a l’ascètica, amb l’atenció posada en les obres de Sant Joan de la Creu i en l’autor anònim del llibre EL NÚVOL DEL NO SABER. L’ascètica es basa en el raonament, l’esforç i el protagonisme personal. La mística abandona tot protagonisme personal per atribuir-lo solament a Déu, d’acord amb allò que recomana el Salm 36: Encomana al Senyor els teus camins; confia en ell, deixa’l fer. O responent a l’oferta de Ap.3,20: Mira, sóc a la porta i truco. Si algú escolta la meva veu i obre la porta, entraré a casa seva i soparé amb ell, i ell amb mi. El místic rep, per medi de la il·luminació, que li és donada, una noticia nova de la naturalesa de Déu, que és obscura i inexplicable. Els autors l’anomenen docta ignorància o raig de tenebra. Aquest treball, que ha estat publicat a la revista l’Església d’Urgell i amb una bona acceptació per part de molts lectors, pot ésser útil per a la lectura i meditació particular, i també com a eina de treball per a grups de pregària, de formació espiritual o de catequistes. Gràcies!

dimecres, 22 d’octubre del 2014

Com a tu mateix ( Durant l’any – 30

           ...El segon és molt semblant (al primer manament): <<Estima els altres com a tu mateix>>. Els altres... Aquest és el problema. Perquè els altres, a més dels parents, els amics, els veïns; els conciutadans de pàtria, raça, llengua, religió i opció política, ho són també els qui ostenten els signes contraris, o al menys algun d’ells. Ho són també  els immigrants: <<No maltractis ni oprimeixis els immigrants. (...) Si els maltractes i alcen a mi el seu clam, jo els escoltaré>>. Així doncs, per a mi, l’altre és tothom fora de mi mateix. També l’enemic i el qui, de qualsevulla manera, em perjudica
            Actualment, l’emigració és un problema global i ocasió de greus dificultats arreu. Cultures ancestrals, visions còsmiques i religioses diferents, sovint oposades, fan del tot necessari tornar a l’esperit de l’Evangeli, perquè algú ha de trencar el cercle malèfic de la incomprensió i la intolerància. Algú ha de començar a parar l’altra galta; per exemple, quan els cristians són perseguits i assassinats als Estats islàmics.

            El retorn humil, sincer i sense prejudicis al únic Déu, Pare de tots, resta com la única possibilitat eficaç per poder viure plenament aquest segon manament d’estimar els altres com a tu mateix. Com diu Jesús: <<Estima el Senyor, el teu Déu, amb tota l’ànima, amb tot el pensament. Aquest és el manament més gran i el primer de tots>>. El nostre món necessita una conversió total com la que descriu Sant Pau dels habitants de Tessalònica: <<Per tot arreu parlen de la vostra conversió (...) i com abandonàreu els ídols i us convertíreu a Déu, per adorar només el Déu viu i veritable>>.

Imprimir article

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada